ירי בפדרציה היהודית של סיאטל רבתי (2006)
July 28, 2006
סיאטל
Ciudad
ארה״ב
País
1
Víctimas totales
Photo Clark Humphrey - Belltown Messenger
ירי בפדרציה היהודית של סיאטל רבתי (2006)
יהודייה אחת נהרגה בפעולת איבה בסיאטל, ארצות הברית, 28 ביולי 2006
אירוע הירי לעבר הפדרציה היהודית של סיאטל רבתי הותיר הרוג אחד וחמש פצועות, האיר זרקור על האיום בהתקפות אנטישמיות בארצות הברית.
ב־28 ביולי 2006 אירע פיגוע ירי לעבר הפדרציה היהודית של סיאטל רבתי, והביא למותה של אישה אחת ולפציעת חמש נשים נוספות. מעשה אלימות זה לא רק גרם לנזק ולצער בקרב הקורבנות ומשפחותיהם, אלא גם שלח גלי הלם בקהילה המקומית ומחוצה לה, והדגיש את האיום המתמשך של התקפות אנטישמיות בארצות הברית.
רקע כללי:
הפדרציה היהודית של סיאטל רבתי הייתה זה מכבר אבן יסוד בקהילה היהודית בעיר, מספקת מגוון שירותים ופועלת כמרכז לתרבות ולחיים יהודיים. באותו יום שישי גורלי, התנפצו השקט והקדושה של המרחב הקהילתי הזה כאשר נביד אפצל חאק, בן 30, עשה את דרכו בכוח לתוך הבניין. הוא היה חמוש והתכוון לגרום נזק, כאשר הכריז האק על כעסו כלפי ישראל ותמיכת ארצות הברית בישראל לפני שפתח באש על חפים מפשע ששהו בפנים.
פרטים על הפיגוע:
התקיפה של האק החלה כאשר אילץ נערה מתבגרת באיומי אקדח לפתוח בפניו את משרדי הפדרציה. לאחר שנכנס, הוא החל לירות, נע בבניין וירה לעבר עובדים. הפיגוע נמשך מספר דקות, והותיר אחריו שובל של אלימות וטרור. המשטרה הגיבה במהירות, והאק נכנע בסופו של דבר לרשויות אכיפת החוק, אך השפעת מעשיו הוסיפה להדהד.
קורבנות הפיגוע:
פמלה וכטר, עוזרת מנהל בפדרציה, בת 58, נהרגה באופן טרגי כשניסתה להימלט מהיורה. וכטר הייתה מכובדת ואהובה בקהילה, ידועה במסירותה למטרות יהודיות ובתפקידה בבניית גשרים בין בני דתות שונות. מותה היה אבדה עמוקה לכל מי שהכיר אותה.
נוסף על הריגתה של וכטר נפצעו בפיגוע חמש נשים נוספות שסבלו מדרגות שונות של פציעות. הקורבנות הללו, שגילן נע בין 23 ל־43, כללו את: דיינה קליין, שהייתה אז בהריון והצליחה להגן על ילדה שטרם נולד על ידי הגנת בטנה מפני הירי. ניצולים אחרים ספגו צלקות פיזיות ורגשיות שיחזיקו מעמד לכל החיים, המגלמים את המחיר האנושי הישיר של מעשי אלימות חסרי היגיון כאלה.
תוצאות האירוע:
הירי לעבר הפדרציה היהודית של סיאטל רבתי היה תזכורת חדה לסכנות הנשקפות משנאה וקנאות בלתי מבוקרת. בעקבותיו הקהילה התגייסה, הפגינה חוסן ומחויבות מחודשת לשלום ולביטחון. משמרות זיכרון ותמיכה זרמו מרחבי העולם, כאשר אנשים בני כל הדתות גינו את האלימות ועמדו בסולידריות עם הקהילה היהודית.
מאוחר יותר נשפט האק והורשע באשמת רצח וניסיון לרצח, וקיבל מאסר עולם ללא אפשרות לשחרור על תנאי. התקרית הובילה לדיונים על אמצעי אבטחה במוסדות יהודיים ברחבי הארץ, כמו גם לשיחה נוקבת על שורשי האנטישמיות וכיצד יש להילחם בה.
הפיגוע נותר זיכרון כואב לעיר סיאטל וקריאה לפעולה במאבק בשנאה ובקיצוניות. הוא מדגיש את החשיבות של אחדות, ערנות וחמלה מול הניסיונות לפלג ולהטיל אימה על קהילות.