top of page
התקפות במומבאי (2008)
November 26, 2008
מומבאי
Ciudad
הודו
País
6
Víctimas totales
Photo Nicholas (Nichalp)

התקפות במומבאי (2008)

שישה יהודים נהרגו בפעולת איבה במומבאי, הודו, 26 בנובמבר 2008

המצור על בית נרימאן במהלך ההתקפות במומבאי שכוונו כלפי יהודים, הדגישו את הפגיעות של מיעוטים דתיים מפני הטרור העולמי.

הפיגועים במומבאי בנובמבר 2008, הידועים גם בשם 26/11, מייצגים את אחד ממעשי הטרור הקשים ביותר בהיסטוריה המודרנית, הכוללים התקפות מרובות מתואמות ברחבי מומבאי, הבירה הפיננסית של הודו. בין היעדים היה בית נרימן, הידוע גם כמרכז היהודי של חב"ד־ליובאוויטש, ששימש מוקד שליו לפעילות יהודית ולאירוח בעיר. המצור על בית חב"ד היה חלק מהסתערות רחבה יותר שהביאה את העיר לקיפאון למשך ארבעה ימים, וגרמה לכאוס נרחב, למותם של 166 בני אדם ולפציעתם של למעלה מ־300 בני אדם.


רקע כללי:


עשרה חמושים הקשורים לקבוצה המיליטנטית שבסיסה בפקיסטן בשם לשקר־א־טייבה הגיעו ב־26 בנובמבר 2008 לקו החוף של מומבאי בסירה קטנה. הם התפצלו לקבוצות קטנות כדי לבצע פיגועים בכמה אתרים בעלי פרופיל גבוה, כולל מלונות יוקרה, תחנת רכבת, בית קפה פופולרי ובית נרימן. מטרותיהם היו להרוג, להחזיק בני ערובה ולזכות בתשומת לב תקשורתית בין־לאומית על ידי התמקדות במקומות שאליהם מגיעים תיירים מערביים ויהודים, ובכך להקרין את שנאתם האידיאולוגית וליצור אווירה של פחד וייאוש.


פרטים על הפיגוע בבית נרימאן:


התוקפים הסתערו על בית נרימן והחזיקו ברב גבריאל הולצברג ורעייתו רבקה שניהלה את המרכז, יחד עם עוד כמה בני ערובה. המצור נמשך עד 28 בנובמבר, אז פתחו כוחות הביטחון ההודיים במבצע להשתלטות מחדש על הבניין. הפעולה הייתה מאתגרת וכללה ניווט בפריסה המורכבת של הבניין תחת אש החמושים, שתפסו עמדות אסטרטגיות עם בני ערובה.



קורבנות הפיגוע:


המתקפה גבתה את חייהם של שישה יהודים, כולל:


- הרב גבריאל נח הולצברג, ורעייתו רבקה הולצברג, מנהלי בית חב"ד. המנהיגות והאירוח שלהם הפכו את המרכז למקום מסביר פנים ליהודים מכל העולם שביקרו במומבאי.


- נורמה רבינוביץ', אזרחית ישראלית שביקרה בבית חב"ד בזמן הפיגוע.


- יוכבד אורפז, מבקרת מישראל שהגיעה למומבאי לבקר את בתה ונכדיה.


- בנציון כרומן ולייביש טייטלבאום, שני תיירים יהודים מארצות הברית ומישראל (בהתאמה), ששהו במומבאי למטרות דת ושהו בבית נרימן.


תוצאות הפיגוע הותירו את הקהילה היהודית ואת העולם באבל, זהו אירוע קשה במיוחד בשל בנם בן השנתיים של בני הזוג הולצברג, משה, שניצל על ידי המטפלת שלו, סנדרה סמואל, במהלך הפיגוע. התקרית הדגישה את הפגיעות של מטרות פגיעות לאלימות קיצונית ואת החשיבות של שיתוף פעולה בין־לאומי במאבק בטרור. בית חב"ד במומבאי שופץ מאז התקרית וממשיך לשמש סמל לחוסן נגד שנאה וטרור, המכבד את זכרם של אלו שאיבדו את חייהם בפיגוע.

bottom of page