top of page
ירי בטולוז ובמונטובן (2012)
March 19, 2012
טולוז
מקום
צרפת
מדינה
4
קורבנות
Photo by AP/Bruno Martin

ירי בטולוז ובמונטובן (2012)

ארבעה יהודים נהרגו בהתקפה אנטישמית בטולוז, צרפת, 19 במרץ 2012

הירי בבית הספר היהודי 'אוצר התורה' בטולוז, חלק מסדרת התקפות של מוחמד מרח, זעזע עמוקות את צרפת בעקבות מעשה האנטישמי הבוטה הזה.

ב־19 במרץ 2012 התרחש מעשה טרור מצמרר בטולוז, צרפת, בבית הספר היהודי 'אוצר התורה', והותיר צלקת עמוקה בקהילה ובאומה. המתקפה האכזרית הזו, שבוצעה על ידי חמוש בודד, הביאה למותם של מורה ושלושה ילדים, זעזעה את המדינה וגררה גינוי נרחב מרחבי העולם.


רקע כללי:


העיר טולוז, הידועה בתרבות התוססת ובחשיבותה ההיסטורית, עמדה לאור הזרקורים הבין־לאומי מסיבה טרגית. בית הספר 'אוצר התורה', המשמש כאבן יסוד בחינוך ובחיי הקהילה היהודיים בטולוז, היה לזירת אחד ממעשי האלימות האנטישמית המחרידים של צרפת בהיסטוריה העכשווית. תקיפה זו הייתה חלק מסדרת אירועי ירי באזור טולוז, שבוצעו על ידי מוחמד מרח, בעל קשרים עם אל־קאעידה, שכוון כלפי חיילים ואזרחים יהודים.


פרטים על הפיגוע:


בבוקר הפיגוע הגיע מרח לבית הספר רכוב על אופנוע, חמוש ומוכן למעשי אלימות. בימים שקדמו לירי בבית הספר תקף מרח קבוצת חיילים, מה שמעיד על מסע טרור רחב יותר. בבית הספר פתח מרח באש והרג את הרב יונתן סנדלר, מורה בן 30 בבית הספר, שני בניו הקטנים אריה בן 6 וגבריאל בן 3, וכן את מרים מונסונגו בת 8, בתו של מנהלת בית הספר. הפיגוע התאפיין בעזות הפנים שלו ובגילם הצעיר של הקורבנות, עובדה שהוסיפה לזעם הלאומי ולצער שבאו בעקבותיו.


קורבנות הפיגוע:


- הרב יונתן סנדלר: מורה מוערך הידוע במסירותו לתלמידיו ובאמונתו. חזר לצרפת מישראל כדי לשרת את הקהילה היהודית בטולוז.


- אריה וגבריאל סנדלר: בניו הצעירים של הרב סנדלר, שחייהם נקטעו באופן טרגי באלימות הפיגוע.


- מרים מונסונגו: בתו של מנהל בית הספר, הידועה ברוחה הטובה, ואהובה על כל מי שהכיר אותה.


בעקבות הירי נרשמה זרם גדול של צער וסולידריות, הן בצרפת והן בעולם. משמרות זיכרון נערכו ואנדרטאות הוקמו לזכר הקורבנות, וממשלת צרפת הגבירה את האבטחה סביב מוסדות יהודיים ברחבי המדינה. התקיפה עוררה דיון ארצי על טרור פנים, רדיקליזציה והצורך בחוסן קהילתי מול פני השנאה.


הירי בבית הספר 'אוצר התורה' בטולוז נותר תזכורת קודרת לאיום הנשקף מהקיצוניות הרדיקלית ולחשיבותם של ערנות, סובלנות וחינוך במאבק באנטישמיות ובכל צורות השנאה. הוא מדגיש את הצורך להגן על קהילות פגיעות ולהבטיח שפעולות טרור כאלה לא יבטלו את עקרונות החירות והגיוון המגדירים חברות דמוקרטיות.

bottom of page